2009. március 26., csütörtök

Argentina - Perito Moreno Gleccser

Torres del Paine-os kalandunk után még pár napot Puerto Natalesben töltöttünk, hagytunk egy kis időt dolgaink rendszerezésére. Szerény ruhatárunk (fejenként 2 póló, 2 nadrág, pulóver, kabát, fehérnemű) megérdemelt egy tisztességes mosást, egy kis csevely az otthoniakkal, valamint meg kellett tervezzük, hogy is töltjük azt a 2 és fél hetet még itt Patagóniában.
3 hónapos chilei turistavízumunk lassan lejáró félben volt, a megújítás legegyszerűbb módja, ha átmegyünk Argentínába és visszajövünk Chilébe (akár egyazon napon), így újra ketyeg a 3 hónap. Többek között emiatt is, Argentína felé vettük utunkat, a másik okunk, hogy nem is olyan messze (alig pár 100 km-re) a Los Galciares Nemzeti Parkban megtekinthető a Perito Moreno Gleccser, mely a világ talán egyetlen, még ma is növekvő jégfolyója.
Chile és Argentína között elég drasztikus a különbség, mely első határátlépésünkkor rögtön szemet szúrt. A nagyon csapadékos, erdőkben, folyókban, tavakban gazdag Chile után, átérve az Andok vonulatain (vízválasztó hegység), megérkeztünk Argentina száraz, napszítta pampáira, amerre elnézel, sehol egy fa, csak pampafüvet és rohangáló nandukat látsz.
El Calafatéba érkeztünk, mely sokban hasonlít Puerto Nataleshez, annyi különbséggel, hogy ide, a gleccser miatt özönlenek a turisták és valamivel szebbek a házak, több az étterem, az üzlet. Érthető, hisz a gleccser mindössze fél napos program, több idő marad a városra, míg a nemzeti park a chilei oldalon több napra is lefoglalja az odalátogatókat.
Argentínában elborzadtunk az árakon, több dologhoz is dupla annyiért jutottunk hozzá, mint Chilében, annak ellenére, hogy Chilét mondják Dél-Amerika legdrágább országának. Délen amúgy is minden drágább, hiszen a hely természeti adottságai miatt mindent ide kell hozni, de Argentína még ezen is túltett. (A szállások 7000 forintnak megfelelő arg. pesonál kezdődtek, és ezek a legegyszerűbb, de még elfogadható 2 ágyas szobák voltak, folyosó végén lévő fürdőszobával. Kettőnknek a nemzeti park belépő transzferrel együtt (oda-vissza 160 km) 17 000 ft volt)
Na de inkább a gleccserről mesélek, mert az tényleg nagy élmény volt!
Korán reggel buszra csüccsentünk és utaztunk 80 km-t, hogy elérjük a Los Glaciares Nemzeti Parkot, azon belül is a Magellán-félszigetet, ahol kaptunk 4 órát, hogy kigyönyörködjük magunkat a gleccserben.
A 30 km hosszúságú gleccser, mely a Magellán-félsziget felé növekszik folyamatosan egy tavat (Lago Argentino) oszt ketté, mikor eléri a félsziget partvonalát. A tavat egyik oldalról folyók táplálják, másik oldalon folyó vezeti el a vizét, így mikor a jég kettéosztja a tavat, több m vízszint különbség is lehet a két tó között. Mikor a jég nem bírja tovább ezt a különbséget, akkor átszakad a „gát”, és kezdődik minden elölről, ahogy a jégfolyó tovább növekszik. 1917 és 2006 között 17 szer képződött jéggát a tavon, ebből is látszik milyen gyorsan növekszik a gleccser.(2 m per nap!!!)
A félszigetet egész hosszan „kiépített járda” hálózza be, ahonnan több helyről is megcsodálható a gleccser 5 km hosszú homlokzata és a föléd magasodó 50-60 m magas jégtűk.
A gleccser folyamatosan mozgásban van, az alatt a pár óra alatt, amit ott töltöttünk, több ízben láttunk lehasadni jégtűket, hatalmas robaj kíséretében, majd a tóba zuhant jéghegyek erős hullámzást okoztak.
Patagóniai utazásunk során ez volt a harmadik és egyben legnagyobb élményt adó gleccser, amit láttunk, annak ellenére, hogy ez volt a legkisebb és itt voltak a legtöbben rajtunk kívül. Viszont itt éreztük legjobban a gleccser méreteit, azáltal, hogy ilyen közelről szemlélhettük és nem utolsó szempontként megjegyezném, hogy szikrázó napsütés volt és a hideg gleccser felől fújó szél sem volt erős.
Egy újabb élménnyel gazdagodva tértünk vissza El Calafatéba, ahol tovább élvezhettük az „argentin vendégszeretetet”…csak példaként említeném, hogy a városban 4 bankautomata van, de abból csak egy működött főszezonban, így kígyózó sorok álltak a bank előtt, röpke 40 perc alatt mi is pénzhez jutottunk. A pénzkivétel másik szépsége, hogy egyszerre csak meghatározott összeget enged levenni, ami persze nem sokra elég, így kb. háromszori kivétellel tudsz csak elegendő pénzhez jutni.
Na de inkább jöjjenek a képek:)

Los Glaciares Nemzeti Park- Perito Moreno Gleccser
Perito Moreno Gleccser
Hihetetlen kozelsegben a gleccser!
A "2 tó" kozotti kicsi csatorna
A leomolott gat maradvanyai a kep bal szelen
Sok szeretettel Takacs Gyulanak!:)
Borjadzas - a jegfolyo folyamatosan mozgasban van...