2008. november 11., kedd

Megérkeztünk!!!:)

Cirka 17 óra repülés, és a caracasi (Venezuela) reptéren átbivakolt éjszaka után szerencsésen megérkeztünk Limába csomagostul (!). (avagy szitáló eső Frankfurtban, erős szél Caracasban, szikrázó napsütés Limában de a hajam még mindig ép!:)
Beköltöztünk előzőleg lefoglalt első perui szállásunkra, már csak egy zuhanyra és egy nagy alvásra vágytunk...a szomszédban épp valami épület felújítás volt és fúrtak-faragtak, a zuhanyzóban meg néha elapadt a víz, valami nyomásprobléma lehet a tulaj szerint, "kicsit várni kell":) amúgy minden rendben volt..
Az időeltolódás -6 óra, így mikor mi este 6kor megérkeztünk akkor itt még csak dél volt, szinte újra kezdődött nap..

Lima hatalmas város, 8, 2 millióan lakják, kegyetlen nagy szmog van, az autók 0-24 óriág mennek, index helyett a dudát használják, így egymás hangát alig lehet hallani. Szinte csak taxik és "colectivo" nak nevezett kis buszok közlekednek( melyek otthon tuti nem kapnának zöld kártyát), de abból hihetetlen sok.Minden ilyen buszon van egy ember a soförön kívül aki lóg az ablakban és kántálva kiabálja hova megy a busz. Bárhol leintheted és bármeddig utazhatsz.
Első nap lelátogattunk az óceánpartra, hatalas hullámok görgették az öklömnyi köveket. Sokan szörföztek, főként a helyi fiatalság. Nekünk is kedvünk lett volna kipróbálni a hullámlovaglást, de olyan fáradtak voltunk, hogy alig bírtuk visszavonszolni magunkat a szállásra, délután 6 kor (helyi idő szerint) már aludtunk:)
Másnap gondoltuk bemegyünk a város központba, hátha kicsit megváltozik a Limáról alkotott véleményünk pozitív irányba...Leintettünk egy colectivot ami a központba ment és elvegyültünk a helyiek közt (már amennyire lehetett:). Peruban minden város-falu központja egy tér,amit mindenhol Plaza de Armasnak hívnak. Ez még a legutolsó porfészekben is szép és gondozott.
Nagyot sétáltunk a főtéren, megnéztük az örségváltást, aztán egyszer csak összenéztünk és ugyanarra jutottunk, "Húzzunk innen!"elég a forgalomból, a hangzavarból, a szmogból ...
Bementünk a "helyi volán társasághoz" és vettünk 2 jegyet az Arequipaba menő éjszakai buszra.
kb. 900km 14 óra alatt mindössze 104 sol-ért (7000ft)..baráti
Az itteni távolsági buszokat kényelemben és ellátásban leginkább a repülőkhöz tudnám hasonítani, ha nem jobb még annál is. A csomagokat lemérik, ők pakolják, a busz lenti részén az ülések ágynak átalakíthatóak (ez a legdrágább), az emeleten meg dönthetőek(jobban mint az otthoniak ) és a lábadnak is le tudsz hajtani egy támlát (semicama-nak hívják), kispárnát és takarót kapsz, valamint ételt, innivalót, frissítőkedőt szolgálnak fel.
Életem első olyan átbuszozott éjszakája, amit át is aludtam!!!
Útunk majdnem végig a tengerparton ment a Panamerikai országúton, mely Alaszkától egészen Patagóniáig, Puerto Natalesig tart. Néhol több sávos országút, néhol földút. Jobbra a tenger, balra meg a kietlen kősivatag, néhol embernyi kaktuszokkal, néhol meg csak a homok. Leszámítva, hogy éjjel bentragadtam a busz wc-jében és már többen dolgoztak a kiszabadításomon (ki mással történne ilyen??:)nem én voltam a looser!), és hogy a cél előtt nem sokkal defektet kapott a busz így 1 órát álltunk a sivatag kellős közepén, semmi különleges nem történt..

Areqiupa Peru második legnagyobb városa, a mindössze 760 000 -nyi lakosával, de klasszisokkal barátságosabb Limánál. Élhető! 2350 m magasan fekszik, mintha a Júliai Alpokba látogatnál és megmáznád egyik hegyét..
Macskaköves utcák, gyönyörű főtér, az épületek mind ugyanabból a fehér kőből épültek amit a közelben bányásznak, ezért is hívják Arequipat "a Fehér városnak". Három 5000 m fölötti vulkánra lehet rálátni, melyek csúcsa havas. Ha már itt vagyunk, nehogy már ne másszuk meg az egyiket legalább!:)
Gyuszi tavaly chilei munkája folyamán barátkozott össze Carlossal egy perui kajakossal, hozzá érkeztünk Arequipaba. Meghívott minket, hogy lakjunk a Hosteljában, és töltsünk együtt pár napot. e
Előreláthatólag Gyuszival megeveznek pár folyót, és ad pár tippet hova érdemes ellátogassunk, majd együtt indulunk Chilébe.
Még nem érzem, hogy Peruban vagyok..kell egy kis idő, hogy aklimatizálódjak minden téren...
:)

"Méghogy nem fér fel egy 2 és fél m -es kajak a repülőre, mert 2 m-es fakkok vannak????"


Bivakolás Caracasban

Nincsenek megjegyzések: