2009. január 21., szerda

Első napjaink Puconban

Ha Pucont hasonlítani szeretném valamihez, akkor leginkább Balatonfüred jut róla eszembe. Nyáron töménytelen turista özönli el, hosszú sorok kígyóznak a fagyizók előtt, az összes étterem, bár dugig van, a souvenir boltokban is mindenki vesz valami apróságot. Kirakodó vásárt, koncerteket rendeznek az utcán, kocsival alig lehet közlekedni a centrumban, az utcákon hömpölyögnek a turisták. Télen pedig hatalmas a csend. Hát itt is kb. ez a helyzet, de azért akad egy-két különbség.

Pucon a Villarica tó partjára épült, 17 km-re tőle füstölög a majdnem 3000 m magas Villarica vulkán, melynek még nyáron is havas a csúcsa, télen pedig sípálya működik az oldalában. Szinte minden nap turisták tömege indul neki hajnalban, hogy megmássza a vulkánt és készítsen pár fotót a kráter szélén állva, majd egy hóba vájt „csúszdán” elhagyja azt.

Kicsit messzebb a várostól 3 másik vulkán is van, melyek közül egy aktív Llaima és 2 alvó, a Quetrupillan melynek kb. az 1920as években volt egy nagy kitörése, mikor lerobbant a teteje, és a Lanin vulkán mely majdnem 4000 m magas.

Pucon és környéke igazi vadvízi paradicsom, a tengerre és a közeli tavakra meg tengeri kajak túrákat szerveznek. Emellett lovas túrákra, kalandparkra is be lehet fizetni. A vulkáni tevékenységnek köszönhetően számtalan Terma közül válogathat az ember, melyek az esti órákban is nyitva vannak. Ideális hely a nyaralásra!

Megérkezésünk után első utunk a Turismo Trancurához vezetett Gyuszi tavalyi munkahelyéhez és egyben Pucon legnagyobb forgalmat lebonyolító irodájához. Vasárnap lévén nem tudtunk munkával kapcsolatban senkivel sem beszélni, de legalább a csomagjainkat otthagyhattuk megőrzésre, míg ideiglenes szállást keresünk magunknak.

Első pár napunk Chilében elég kaotikusra sikeredett. Próbáltunk minél hamarabb kiadó házat találni az elkövetkező 3 hónapra, nekem munkát szerezni, munkavállalási papírokat elintézni és közben pár ismerősünk is itt volt Magyarországról (Kicsi, Ildikó, Nyenyó, Anita,Marci), így megvolt a lehetőség arra, hogy közösen buszt bérelve Gyusziék elmehessenek megevezni pár folyót a környéken. (Ezeket a folyókat ugyanis kocsi nélkül lehetetlen megközelíteni)

Harmadik napunkon Gyuszival biciklit béreltünk és bejártuk a környéket kiadó házat kerestünk ami a leginkább megfelel igényeinknek és pénztárcánknak is egyben. A legtöbb házzal az volt a gond, hogy legalább 6-8 embernek kellett volna beköltözni ahhoz, hogy megérje, a másik, hogy a központhoz közeli házat kerestünk, hogy gyalog is bármikor be lehessen sétálni. A hát a ház állapota sem volt minden esetben kielégítő…

Nagyon jó házikót találtunk végül. Gyuszi tavalyról tudott egy házról, amit akkor kezdtek el építeni és szerencsénkre még mindig nem készült el teljesen. A ház hostelnek készül, az alsó szint egy-két apróságtól eltekintve készen van, a felső szinten viszont csak a fa váza van meg a szobáknak. A tulajdonos viszont megígérte, hogy lakhatóvá tesz a felső szinten egy szobát és az alsó szintre is kapunk hűtőt, gáztűzhelyet, konyhafelszerelést és kitakarít. Egy hetet kellett még hostelben lakjunk, utána beköltöztünk Vranekkal és egy barátjával, Marcival együtt. Házikónk kb. 15 perc sétára van a központból, csendes kertvárosi részén Puconnak. Az alsó szintet Vranek és Marci vették birtokba, mely áll egy fürdőből, egy konyhából egybe épülve a hatalmas nappalival, ahol még kandallónk is van! Mi meg Gyuszival a tetőtérbe költöztünk. Vékony furnérlemezeket szegeltek föl falként szobánkba, szigetelés az nincs, úgyhogy szobánk hőmérséklete a kinti idő szerint alakul, de ez itt Puconban nem zavaró. Estére ugyan lehűl a levegő, a reggelek meg kifejezetten hűvösek, de ha kisüt a nap akkor nagyon meleg lesz. Miután kifizettük az első havi lakbért a pénzből még ágyat is vettek nekünk a szobába:)

A hét elején felkerestük Manolot is a Tursmo Trancura főnökét, hogy milyen munkát tudna nekem ajánlani. Nagy örömömre én lettem a Turismo Trancura vadvízi fotósa a folyó felső szakaszán. Egyenlőre a saját gépemmel kell fotózzak és cd-re kiírva árulják fotóimat az utasoknak, de ha beindul a szezon filmes képet kapok és ők fogják árulni a képeket. Minden nap kell dolgozzak és egy hónapra kapok bért ami nem sok, de arra jó, hogy szállásra és ételre jusson. Viszont életem eddigi legolcsóbb nyelvtanfolyamán veszek részt:)

Gyuszi is megkapta a safety kajakos állást a folyó ugyanazon szakaszára ahova én is. Vraneknak vizsgát kellett tegyen, mint raft túravezető, ami sikerült, úgyhogy 3an magyarok együtt dolgozunk. Karácsony utánra terveztük a munkakezdést.

A karácsonyig meglévő egy hetet az otthoniakkal ellentétben nem karácsonyi készülődéssel, ajándékvásárlással töltöttük, hanem béreltünk egy kisbuszt és bejártuk a környék vadvizeit, Kicsit, Vranek és Gyuszi legnagyobb örömére.

Hamarosan lélegzetelállító vízesésugrások, gyönyörű folyók láthatóak, valamint bemutatom a buf-királyt:)


Első szállásunk
A várostól mindössze 17 kmre lévő Villarica vulkán
(állandó hangulatfelelőse a városnak)
Az a sarki ház a mienk!
Gyerkőcök épp egy kutyust dögönyöznek a Mi házunk előtt:)
Welcome!
Háttérben a konyha, elől a tánctér látható
Étkezőnk a nappalival egybe nyitva, bal szélen Tomas ágya
Balra Marci hálója, jobbra Tomasé
Tetőtéri lakosztályunk Gyuszival
Látogatást tettünk a közeli Caburga tóhoz
Átlagos campo háttérben a Lanin és a Quetrupillan vulkán
A most is füstölgő (csak nem látszik a képen) Villarica vulkán
Ojos de Caburga-Caburga szemei. Fantasztikus vízesések egy közeli parkban
Valakinek nagyon jókedve van ám:)